Kies uw sector:

Branddeuren en brandwerende deuren brochure
Tot wel 2750 mm hoogte mét certificaat!

Branddeuren

Betrouwbare branddeuren voor brandwanden

Getest volgens actuele Europese normen. Een 100% betrouwbare branddeur. 
Meer weten? Download gratis onze brochure:

Utisteel FR branddeuren van staal

De branddeuren van Bouwimpex zijn van Europese kwaliteit. Het deurblad bestaat uit twee of drie gegalvaniseerde staalplaten (afhankelijk van de brandwerendheidsklasse). Tussen het staal zit een brandwerende vulling. Het deurblad is afgewerkt met een poedercoating (80-100 microns dik). 

Kies de juiste kleur

We kunnen Utisteel FR deuren altijd leveren in een aantal vaste kleuren. Op zoek naar een andere kleur? Dat kan ook, maar wel op aanvraag. Onze adviseurs helpen graag!

Kies voor accessoires of een glassectie

Alle accessoires hebben het CE-keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan een panieksluiting, elektromagneet of deurdranger. Ook kunnen we een brandwerende glassectie toevoegen (rond of vierkant).

Branddeuren certificaat Ei2

Getest & goedgekeurd

Utisteel FR branddeuren zijn getest volgens de Europese normering NEN-EN 1634-1:2014. 

Wat is EI1 en EI2?

Bij de brandwerendheidstesten volgens de Europese norm wordt getest op verschillende criteria. EI gaat over de thermische isolatie (de temperatuurstijging aan de beschermde kant van de deur). EI1 testen zijn strenger dan EI2 testen. 

Uitvoeringen en maten

De branddeuren van Utisteel zijn verkrijgbaar als enkele deur en als dubbele deur.

Veel maten verkrijgbaar

Elke branddeur is maatwerk. Bouwimpex kan branddeuren maken in een groot aantal afmetingen. In de gratis brochure vind je een overzicht van alle mogelijke maatvoeringen. 

Grote branddeuren mét certificaat

Bijzonder in de markt: branddeuren in grote afmetingen met een brandwerendheidscertificaat. Wij produceren ze voor je. Onze brandwerende deuren gaan tot wel 2750 mm hoogte en 2525 mm breedte. 

De mogelijke afmetingen hangen af van de hoogte-breedte verhouding. In onze brochure vind je alle maten die we kunnen produceren.

Dubbele branddeur - dubbele brandwerende deur in brandwand

Meer over branddeuren

Heb je nog vragen over branddeuren of de toepassingen ervan? Wellicht staat je vraag hiertussen!

Branddeuren zijn deuren die helpen om de verspreiding van brand en rook te beperken tussen verschillende compartimenten van een gebouw. In het geval van een brand zijn branddeuren in staat om de verspreiding van vuur en rook te voorkomen en zo te voorkomen dat de brand zich snel verspreidt naar andere delen van het gebouw. Branddeuren zijn dan ook essentieel voor de veiligheid van de mensen die in het gebouw wonen of werken en dragen bij aan het minimaliseren van schade bij brand.

Branddeuren zijn in feite passieve brandbeveiligingsmaatregelen, omdat ze niet afhankelijk zijn van menselijke interventie om te werken. Daarom is het van cruciaal belang dat de branddeuren correct zijn geïnstalleerd, gecertificeerd zijn volgens de geldende normen en regelmatig worden onderhouden en getest om te zorgen dat ze goed werken wanneer ze nodig zijn.

Er zijn verschillende soorten branddeuren. Deze deuren hebben ook verschillende functies. Een paar veel voorkomende branddeuren zijn:

Enkele branddeuren: Enkele branddeuren komen het vaakst voor. We passen ze bijvoorbeeld toe in brandgangen, trappenhuizen en veel andere ruimtes waar een smalle branddeur volstaat. Bouwimpex heeft ook enkele branddeuren in het assortiment.

Dubbele branddeuren: Soms is een enkele branddeur niet voldoende. In brede gangen bijvoorbeeld, of gebouwen waarin veel mensen zijn. In deze gevallen zijn dubbele branddeuren een mooie oplossing, omdat die meer ruimte bieden tijdens een evacuatie. Daarnaast kun je met een dubbele branddeur een brede gang brandveilig afsluiten. Dubbele branddeuren vallen dicht met een deurselector. Utisteel FR dubbele branddeuren voldoen aan de Europerese norm.

Schuifdeuren voor brandbeveiliging. In sommige gevallen is er niet zoveel ruimte voor een branddeur. Dan zijn schuifdeuren een optie. Doordat schuifdeuren langs een rail openschuiven, nemen ze minder ruimte in dan een openslaand deurblad.

Brandwerende glazen deuren: Deze deuren van speciaal brandwerend glas zijn geschikt voor situaties waarbij je door de deur moet kunnen kijken. Ze worden vaak gebruikt in ziekenhuizen en laboratoria. Utisteel FR branddeuren zijn er niet in een volledig glazen uitvoering, maar wel met een met een brandwerende sectie

Branddeuren werken door het creëren van een barrière die de verspreiding van vuur en rook tussen compartimenten van een gebouw voorkomt. De deur bestaat uit materialen die bestand zijn tegen hoge temperaturen en vlammen, zoals staal. Ook bevat een branddeur een speciale afdichting om te voorkomen dat vuur, hitte en rook door de deuropening kunnen ontsnappen. Zo hebben Utisteel deuren een rubber in de sponning, dat opzwelt bij brand.

Als er brand uitbreekt, houdt de branddeur hitte en rook aan de zijde van de brand tegen. Aan de beschermde zijde van de deur kunnen mensen veilig passeren. Ook zorgt de deur er zo voor dat rook zich niet kan verspreiden door het hele gebouw. Hierdoor zorgt de branddeur voor voldoende evacuatietijd en bescherming van de rest van het gebouw.

Utisteel FR branddeuren zijn er als enkele deuren en als dubbele deuren.

Het is belangrijk om de branddeur op de juiste manier te plaatsen, omdat de wijze van monteren onderdeel is van het brandveiligheidscertificaat. Als een deur niet goed in de wand vast zit, is de brandvertragende werking ervan niet betrouwbaar.

Welke branddeur je nodig hebt voor jouw gebouw hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en het type van het gebouw, de toegankelijkheid, de functie van de verschillende ruimtes, en de lokale regelgeving.

Het is belangrijk om een branddeur te kiezen die voldoet aan de geldende normen en voorschriften voor jouw specifieke gebouw en toepassing. In veel landen en regio’s zijn er wettelijke vereisten voor de installatie van branddeuren in gebouwen, en deze vereisten kunnen verschillen afhankelijk van het type gebouw en het gebruik ervan. In Nederland zijn deze vereisten te vinden het Bouwbesluit.

Er zijn verschillende aspecten die meespelen bij het kiezen van een branddeur:

 • Brandweerstandsklasse: Branddeuren worden geclassificeerd op basis van hun weerstand tegen vuur en hitte. In de meeste landen en regio’s hebben branddeuren een classificatie op basis van een letter- en/of cijfercode, zoals EI30 of EW60. De codes geven aan hoeveel minuten de deur bestand is tegen vuur en hitte. Utisteel FR branddeuren hebben brandveiligheidsklase EI2. 
 • Materiaal: Branddeuren bestaan uit een brandwerend materiaal, zoals staal. Het is belangrijk om een deur te kiezen die geschikt is voor de toepassing en het gebruik van jouw gebouw. Utisteel FR branddeuren bevatten meerdere lagen staal, met daartussen een brandwerende vulling.
 • Certificering: Zorg ervoor dat de branddeur die je kiest gecertificeerd is volgens de geldende normen en voorschriften voor jouw gebouw en toepassing.

Brandwerende deuren worden getest volgens de norm EN 1634-1 om te bepalen of ze voldoen aan de gestelde eisen voor brandwerendheid. De testprocedure omvat het blootstellen van de deur aan vuur en hitte gedurende een bepaalde periode, terwijl de deur wordt beoordeeld op verschillende criteria. Hieronder staan de belangrijkste stappen van de testprocedure:

 1. Installatie van de deur: De deur wordt geïnstalleerd in een testframe dat voldoet aan de geldende normen. Het testframe is voorzien van thermokoppels om de temperatuur te meten en er zijn meetinstrumenten om de luchtdoorlatendheid van de deur te meten.

 2. Voorbereiding van de test: De deur wordt gesloten en vergrendeld volgens de voorschriften van de fabrikant. Aan de buitenzijde van de deur wordt een brand geplaatst volgens een voorgeschreven patroon, waarna de brand wordt aangestoken.

 3. Duur van de test: De test duurt minimaal 30 minuten tot maximaal 240 minuten, afhankelijk van de brandwerendheidsklasse van de deur. Gedurende deze tijd wordt de deur blootgesteld aan vuur en hitte.

 4. Beoordeling van de deur: Tijdens de testperiode worden verschillende criteria beoordeeld, zoals de temperatuur van de deur, de luchtdoorlatendheid van de deur, de stabiliteit van de deur en de vlamdichtheid. De deur moet aan alle gestelde criteria voldoen om te slagen voor de test.

Slagen voor de test

Om te slagen voor de test moeten brandwerende deuren voldoen aan verschillende eisen, zoals:

 1. Brandwerendheidsklasse: De deur moet de brand gedurende een bepaalde tijd weerstaan, afhankelijk van de brandwerendheidsklasse waarvoor de deur is ontworpen.

 2. Luchtdoorlatendheid: De deur moet bestand zijn tegen het doordringen van vuur, rook en gassen.

 3. Vlamdichtheid: De deur mag geen vlammen doorlaten naar de niet-brandzijde.

 4. Thermische isolatie: De deur moet de overdracht van warmte verminderen, om te voorkomen dat de andere kant van de deur ook in brand vliegt.

Als de deur slaagt voor de test, wordt deze gecertificeerd als brandwerend en mag deze worden geïnstalleerd in gebouwen om te voldoen aan de lokale wet- en regelgeving voor brandveiligheid.

Een brandwand is een constructie die een gebouw in compartimenten verdeelt, zodat de verspreiding van brand en rook wordt beperkt en mensen veilig kunnen vluchten. Als je een deur in de brandwand wilt plaatsen, moet je rekening houden met de wet- en regelgeving. Je bent namelijk verplicht een brandwerende deur te kiezen.

Een brandwerende deur die in een brandwand wordt geplaatst, moet voldoen aan dezelfde eisen als de wand zelf. Dit betekent dat de deur getest en gecertificeerd moet zijn volgens de geldende normen voor brandwerendheid, zoals EN 1634-1. Daarnaast moet de deur goed aansluiten op de wand en mogen er geen kieren of openingen zijn waardoor rook of vuur kan doordringen. Om dit te bereiken hebben brandwerende deuren vaak  speciale afdichtingen en sluitingen, die ervoor zorgen dat de deur automatisch sluit en dat de afdichtingen goed aansluiten.

Utisteel FR branddeuren zijn verkrijgbaar in een groot aantal afmetingen. Het is afhankelijk van de brandwerendheidsklasse welke afmetingen mogelijk zijn. Zo zijn de EI2-120 branddeuren verkrijgbaar tot een maximale afmeting van 2750 x 2400 mm (MEGA uitvoering), maar gaan de EI2-90 deuren tot 2750 x 2300 mm. Voor een precieze indicatie van de beschikbare afmetingen, kun je onze gratis brochure downloaden. 

Projecten met branddeuren:

Nog vragen?

Stel ze gerust via ons contactformulier!